Wat heb je nodig?

Als je iets kwijt wil waar je mee zit dan is het fijn als daar in de eerste plaats naar geluisterd wordt, dat er gevraagd wordt wat je precies bedoelt? Zodat je begrepen en gehoord wordt. Dat er actief naar je geluisterd wordt dus.  Helaas wordt er vaak gereageerd vanuit verdediging of veroordeling, dat gaat soms heel snel. Nog voor er is nagedacht. Vraag ook als de ontvanger tijd heeft om naar je te luisteren. Dat kan heel eenvoudig. Heb je even? Ik wil graag iets kwijt wanneer heb je tijd? Zouden we even kunnen praten? Vind de balans tussen met de deur in huis vallen en een kleine inleiding te geven voor het gesprek, stem even af.

Kortom, als je een gevoelig thema of iets lastigs bespreekbaar wilt maken is het belangrijk dat er tijd is en er actief geluisterd wordt, dat geld voort beide partijen.

Reactie van de luisteraar

Hoe mensen reageren op het laten zien van jouw kwetsbaarheid, bijvoorbeeld bij het delen van eerlijke en minder fijne gedachten en gevoelens, is een reflectie van hoe zij met hun eigen gedachten en gevoelens omgaan. Ruimte geven aan iemand zodat alle gedachten en gevoelens er mogen zijn is een onderdeel van emotionele volwassenheid. Het is het gevolg van de ruimte die je aan jezelf geeft. Een gevolg van de connectie en de mildheid die je met en voor jezelf ontwikkelt hebt, of  niet hebt ontwikkelt.

Het vraagt om moed

Als de reactie op het delen van dat gevoel of die gedachte snel komt, komt die meestal vanuit het ego, vanuit het hoofd. Heel vaak reageren mensen vanuit de gekwetste nog ongeheelde delen. Het zijn de (on)bewuste triggers die naar boven komen en waarop dan vanuit overlevingsmechanisme wordt gereageerd. (Over hoe je kan leren omgaan met je triggers schreef ik eerder een artikel.) Allemaal heel menselijk maar ook vervelend voor diegene die zich kwetsbaar opstelt, het is niet makkelijk om sommige dingen te delen, dat vraagt om moed. Helderheid en empathie zijn de eigenschappen die tevoorschijn komen als je al wat persoonlijke werk hebt gedaan en regelmatig mediteert. Wat je zelf niet kent, kan je ook niet geven. Die eigenschappen zijn mooi meegenomen en zelfs onmisbaar in een open en goed gesprek. 

Obstakels

Als de ontvanger van jouw boodschap het delen van jouw openheid interpreteert als een persoonlijke aanval of een bedreiging, zal hij of zij gaan vergelijken, gaan rationaliseren, zichzelf gaan verdedigen, het tegendeel willen bewijzen, een mening geven. Meningen kunnen soms heel waardevol zijn en bijdragen aan een nieuwe manier om naar de dingen te leren kijken. Meningen kunnen soms ook heel blokkerend werken en de ander het gevoel geven dat wat hij of zij ervaart er niet mag zijn. Waarom zou je dat gevoel aan iemand willen geven? Het is niet belangrijk wat jij vindt van wat iemand ervaart, wat iemand ervaart is wat iemand ervaart. PUNT. Het er laten zijn is veel relaxter voor jezelf en voor de ander!

Eigen verantwoordelijkheid

Het gaat niet alleen over hoe iemand reageert maar zeker ook over hoe jij deelt wat er op je lever ligt, waar je mee zit. Een gedachte of gevoel delen doe je niet op een verwijtende of beschuldigende manier, ook niet verpakt in vage signalen maar op een duidelijke assertieve en respectvolle manier naar de ander toe. De boodschap komt vanuit jezelf. Communicatie skills zijn hierin handig!

Leren delen en reageren vanuit het hart en vanuit bewustzijn is een vaardigheid die je kan leren. Dat doe je door de verbinding met je eigen gevoelswereld en je innerlijke kind te herstellen. Door het leren kennen van jouw triggers en manieren van reageren. Door je bewustzijn te verruimen en zelfkennis te ontwikkelen.

Wil jij dat leren?

In een -Holistische Coachtraject- leer jij vanuit kwetsbaarheid en kracht in het leven staan! Vraag naar meer info!

Kennis maken? Neem contact op | Kath-Walk

 

 

praktijk

 3680 Maaseik

$

contact

Telefoon: 0456 30 83 84

E-mail: info@kath-walk.com