Woelige tijden

Meer dan ooit is innerlijke rust een belangrijk thema in het leven van de mens. We worden elke dag in extreme mate blootgesteld aan ontelbaar veel prikkels, verleidingen en uitdagingen. Als we niet sterk in onze eigen kracht staan zal het hedendaagse leven ons sterk beïnvloeden, niet altijd op een positieve manier.

De basis van sterk in je eigen kracht staan vindt haar voeding in innerlijke rust. Als jouw schip gebouwd is van duurzame materialen, ontdaan is van overbodige ballast en een goed team heeft, dan kan jij vele stormen aan! Makkelijker gezegd dan gedaan? Misschien wel. In dit artikel geef ik je graag wat handvaten mee.

Duurzame materialen

Wat zorgt erbij jou voor dat je innerlijke rust verstoord word? Misschien denk je wel dat externe factoren daar de oorzaken van zijn, maar ik zie dat anders. Hoe jij met de dingen des levens omgaat bepaalt in grote mate jouw niveau van innerlijke rust. Niet wat er gebeurt maar hoe je er mee dealt is belangrijk, en als je dat ook echt gaat leven zal je zien dat jouw veilige haven er altijd is.

Dat betekent niet dat je ongeroerd door het leven gaat. Er zijn nu eenmaal dingen in het leven die je raken, waar je van streek door geraakt of die je tijdelijk uit koers halen. Toch is het mogelijk om niet verstrikt te raken in alle stormen, klein of groot, op je pad. Zolang dat je de macht over jou innerlijke rust bij anderen legt zal je geen innerlijke rust kennen. Het begint bij jou, alleen bij jou.

Wat kan jij dan aanpakken of doen voor jezelf?

 • Het reactie vermogen dat bij heel veel mensen erg snel en onbewust gaat draagt bij aan jouw innerlijke rust. Door regelmatig mindfulness en mediatie te beoefenen ga je anders reageren. Er ontstaat een vertraging waardoor je bewust kan kiezen op hoe je reageert in plaats van dat je impulsief vanuit automatische piloot gereageerd.
 • De mate waarin dat jij in verbinding staat met jouw emoties draag bij aan jouw innerlijk rust. Leer je emoties kennen en er mee omgaan. Dat vraagt om oefening.
 • Hoe jij omgaat met je gedachten en de kwaliteit van je gedachten draagt bij aan jouw innerlijk rust. Een sterke mindset is goud waard! Waar gaat jouw aandacht naartoe? Wat zijn de drijfveren in jouw leven?
 • Investeer in kwalitatieve ontspanning! Kies bewust voor niets doen, een lege of legere agenda, tijd alleen, tijd in de natuur, oplaadtijd. Deze tijd hoeft niet altijd gevuld te worden met prijzige bezoekjes aan de wellness. Eenvoud is gratis maar heel waardevol!

  Kortom, hoe goed ken jij jouw innerlijk wereld? De duurzaamheid van de materialen kan je daar vinden.

  Oude ballast

  Welke delen in jezelf heb je omarmt of met andere woorden, welke ballast heb jij al van het schip gegooid en welke ballast is nog aanwezig?

  Want die delen die je niet omarmt hebt of zelfs afstoot in jezelf, zullen je triggeren in andere mensen of situaties die zorgen voor instabiliteit, je bevindt je dan in woelig water. Die triggers en de mate van bewust zijn over die triggers dragen bij aan jouw innerlijk rust. De onbewuste of niet geaccepteerde stukjes in jezelf zal je in de buitenwereld blijven tegen komen tot je ze ziet, erkent en doorleefd. Eerst omarmen dan loslaten.

  Als jij transformeert wat er leeft in jou en als je je licht schijnt op de donkere stukjes in jou, zal je stralen. Klinkt misschien paradoxaal maar toch is het zo. Je zoekt het donker op om te kunnen stralen? Kan het nog gekker?!

  Wie zit er in jouw team?

  Hoe voelt dat dan innerlijke rust? Het is als een veilige haven waar je altijd naartoe kan, of waarvan je weet dat die er op de achtergrond altijd is. Het geeft stabiliteit, kalmte en vreugde. Innerlijke rust is een fijne haven om te zijn. De weg er naartoe kan stormachtig verlopen en dan is het fijn dat de vuurtoren jouw een weg wijst naar jouw veilige haven. Ik fungeer als vuurtoren bij Kath-Walk.

  Vuurtoren nodig? Geef een seintje, ik sein terug.  😉

  Kennis maken? Neem contact op | Kath-Walk

   

   

   

  praktijk

   3680 Maaseik

  $

  contact

  Telefoon: 0456 30 83 84

  E-mail: info@kath-walk.com