Welterusten?! Hoe goed slaap jij?

12-12-2021

Welterusten?! Hoe goed slaap jij en welke levensstijl aanpassingen kan jij invoeren?

 

De winter is een periode dat je al eerder geneigd ben wat vroeger onder de wol te kruipen maar wat als slapen helemaal niet zo makkelijk gaat? In een periode van veel veranderingen en dus meer stress slaap ik minder goed, als ik te weinig aan lichaamsbeweging doe dan slaap ik minder diep of als ik te laat te druk ben bezig geweest geraak ik moeilijk in slaap. Gelukkig valt dit allemaal best wel mee en zijn dat meer uitzonderingen dan de regel. Over het algemeen kan ik zeggen dat ik een goede slaper ben. Ik vind het heerlijk om te dromen, om mijn denkend geest te laten voor wat het is en mijn lichaam even ‘’achter te laten’’.

Veel mensen hebben slaapproblemen. Soms zijn er medische oorzaken soms ligt het aan de slaap hygiëne. Met je levensstijl kan je veel invloed uitoefenen op de kwaliteit van je slaap. Een beetje informatie over wat er gebeurt in je lichaam is handig. Ik vind dat soort informatie vreselijk interessant. Leren luisteren naar je lichaam is dan ook een ‘vak’ apart. Hier dan wat theoretische info, kort hoor. Erna volgen praktische tips en een persoonlijke anekdote.

Dus,

In de ochtend is je cortisol gehalte het hoogste, rond de middag is dat je ‘spijsverteringsvuur’ en tegen de avond wordt er onderhanden melatonine aangemaakt. Het is een krachtig antioxidant dat je nodig hebt in heel veel processen die zich afspelen in je wonderlijke lichaam. Het zorgt er ook voor dat je slaperig wordt en dus makkelijker in slaap valt.  Als je kijkt naar jouw dagindeling? Loopt dat dan synchroon met dit proces of ga je er misschien haaks tegen in? Hoe kan jij de aanmaak van melatonine zelf stimuleren? Wat kan jij DOEN om jouw slaapgedrag te verbeteren?

 

DON’TS

  • Eet 3 u voor het slapen gaan NIKS meer, zo vast je elke dag/nacht vanzelf 12u! Dit is heel goed voor je systeem.
  • Vanaf 21 u beperk je de schermen, telefoon, laptop, tv! (Wat doe je dan?! Help!)
  • Voer geen zware gesprekken als dat niet nodig is voor het slapen gaan.
  • Kijk voor het slapen gaan geen programma’s die veel intense emoties opwekken, dit zet van alles in gang in je onderbewuste dat ervoor zorgt dat je niet in een diepe slaap terecht komt.

 DO’S

  • Zorg voor aangepast zacht licht, zo stimuleer je de aanmaak van melatonine.
  • Reflecteer over je dag, ga er in vogelvlucht doorheen. Doe dit met je partner, kinderen, op papier, in gedachten.
  • Rustige strek oefeningen zijn ideaal om de spanning van de dag los te laten.
  • Benoem hardop of in een stilte waar je de voorbije dag blij mee was, iets waar je dankbaar om was.

Daarnaast is het ook belangrijk dagelijks voldoende te bewegen.

Een wandeling, trappen maken op je werk, sporten, thuis oefeningen doen… Als je meer beweegt slaap je dieper. (Als dagelijks niet lukt dan meermaals per week.) Als je bewust omgaat met de avond energie misschien zelfs een klein ritueeltje invoert, leef je meer van dag tot dag. Dit brengt rust met zich mee die je meeneemt in je slaap! Het is ook behulpzaam om het actieve gedeelte van de dag bewust af te sluiten. Herken je het dat je tegen de avond het ene klusje na het andere klusje toch nog doet? Voor dat je het weet is de avond voorbij en heb je geen moment even niks gedaan. Toch belangrijk! Zeg tegen jezelf en nu STOP.Is je slaapkamer opgeruimd? Een schone opgeruimde omgeving met een fris bed bevorderen de nachtrust. Hoe ligt je kussen? Hoe is de temperatuur op de kamer?

Duurzame verandering kost tijd. Een goede slaap hygiëne ontwikkelen ook. Probeer het uit en kijk wat je ervoor terug krijgt!

Hoe het niet moet.

In de tijd van mijn ‘horecabestaan’ was ik nooit voor 10u fris en fruitig. Vanaf 13u dacht ik dat er weer wat leven door me heen stroomde. Om 17u in de avond voelde ik weer energie! Voor 00u00 in bed gebeurde zelden. Rond 2u half 3 lag ik dan totaal vermoeid in bed. Ik viel in slaap terwijl ik in gedachten de rekening bracht naar tafel 7. De verkeerde wijn bracht naar tafel 22, en zonder broek de lockers verliet. Gelukkig zijn sommige dromen bedrog.

Ter verduidelijking dit is een voorbeeld van hoe het niet moet. Volledig in strijd met mijn bioritme. Misschien valt het nog nauwelijks op tegenwoordig maar ook wij zijn natuur. En hoe meer we samen leven ermee, hoe meer harmonie je zal ervaren.

Wil jij wat doen aan jouw levensstijl? Nieuwe slaap hygiëne ontwikkelen? Ik help je graag!

 

 

praktijk

 3680 Maaseik

$

contact

Telefoon: 0456 30 83 84

E-mail: info@kath-walk.com