Onderzoek jouw triggers

10 februari 2022

Onderzoek jouw triggers en experimenteer met nieuw functioneel gedrag

Als je je op het pad van persoonlijke ontwikkeling bevindt dan zal je geregeld geconfronteerd worden met dingen die je niet zo goed kan en met situaties die (intense) emoties bij je triggeren. Totdat je beslist om zelf de verantwoordelijkheid op te nemen voor jouw leven zal er weinig tot geen verandering kunnen plaatsvinden en blijf je in cirkeltjes draaien. Als jij het heft in eigen hand neemt en je eigen deel durft aankijken is het mogelijk om je leven te transformeren!

De reden waarom je sommige vaardigheden of competenties niet zo goed onder de knie hebt kan verschillende oorzaken hebben. Je opvoeding speelt daarin in grote rol, je scholing, je eigen levenservaring, cultuur en ook aanleg zijn allemaal factoren die invloed hebben op vaardigheden die voor de een vanzelfsprekend zijn en voor de ander geheel onbekend.

De (intense) emoties  kunnen ook onderdeel zijn van pijnlijke opgeslagen stukjes uit je verleden. Als je kiest voor persoonlijke ontwikkeling zeg je eigenlijk tegen jezelf, ja ik wil helen! Duurzame gedragsverandering gaat samen met heling. Die stukjes die aangeraakt worden door situaties in je dagelijkse leven komen aan het licht en als je het ongemak of de pijn leert toe te staan heel jij je wonden. Vandaaruit kan je dan aan de slag met nieuw gedrag!

Voorbeelden van nieuw gedrag kunnen zijn, jezelf uiten, een grens aangeven, luisteren, nieuwe dingen proberen, geven en ontvangen, omgaan met veranderingen, omgaan met stress, om hulp vragen, initiatief nemen, zelfbeheersing, empathisch zijn, onbevangen je enthousiasme durven delen, communiceren en nog veel meer.

Stappenplan

Omdat een stappenplan handig is in een soms toch wel complex leerproces zet ik even op een rijtje hoe je dit kan aanpakken.

  1. De allereerste stap is altijd bewustwording. Als je iets wil aanpakken is het fijn dat het uit je blinde vlek gebied komt en in jouw bewustzijn tevoorschijn komt. Dit kan confronterend en leerrijk zijn. Jij beslist hoe je er mee omgaat. Hoe kom je er achter dat er iets te leren valt? Vaak uit zich dat door steeds terugkerend soortgelijke situaties. Of misschien is het een steeds terugkerend gevoel. Dit kan je zien als een kans om iets uit je blinde vlek gebied zichtbaar te maken. Durf jij aan te kijken wat van jou is? Ik daag je uit! 
  2. Nadat je het hebt aangedurfd om de situatie aan te kijken ga je deze situatie met helderheid bekijken. Kijk van een afstandje en analyseer de gebeurtenis. Wat was de aanleiding? Hoe reageerde je? Wat waren je gedachten? Wat waren je emoties? Reflecteren dus!
  3. Hierna, stap drie dus, ga je het evalueren. Wat ging er goed? Wat ging er niet goed? Hoe zou je willen dat het de volgende keer gaat? Wat heb ik daarvoor nodig?
  4. Na het onderzoekswerk voeg je de daad bij het woord. Je hebt een plannetje en weet wat je de volgende keer kan doen in een soortgelijke situatie. Experimenteer met nieuw functioneel gedrag dit kan bijvoorbeeld zijn; een time-out nemen vooraleer dat je iets deelt, je verwoordt op een respectvolle manier wat je ECHT denkt, je laat eerst een ander aan het woord, je deelt een idee dat je hebt ook al denk je dat het niets wordt of ben je bang wat anderen ervan zouden vinden. 

Ik beschrijf het nu theoretisch, in de praktijk lopen de twee processen heling en gedragsverandering wel eens door elkaar en kan dat best verwarrend zijn. Wees ook niet te streng voor jezelf als het niet lukt maar geef ook niet te snel op. Gun jezelf ook af en toe een pauze. Ergens bevindt er in jou zich een dimensie waar dat het al helemaal goed is! Gedrag is ook maar een onderdeel van het geheel, kwestie van relativeren en het zien van the bigger picture 😉 

Het werkt motiverend als je je eigen vooruitgang op merkt in situaties waarin je voorheen dichtklapte, intern of extern flipte, in de aanval ging of door de grond zakte. Het loslaten van jouw overlevingsmechanismes is bevrijdend. 

Kan jij hier hulp bij gebruiken?

Dan ben ik jouw persoon! Ik doe niets liever dan dagelijkse situaties onder de loep te nemen, deze te analyseren en de les die er inzit te ontcijferen! Zodat jij met meer zelfvertrouwen en lichter in het leven komt te staan. 

praktijk

 3680 Maaseik

$

contact

Telefoon: 0456 30 83 84

E-mail: info@kath-walk.com