Metamorfose

26 September 2022

Een gesprek met De Mensen

“Je bent veranderd”

Ja dat is zo, de afleidingen en destructieve gewoontes heb ik niet meer nodig. Ik heb geleerd mijn demonen aan te kijken in plaats van ervan weg te lopen of ze te onderdrukken.

“Je bent niet meer zo als vroeger”

Ja, ik zie nu dat gedrag van mij voorheen grotendeels gebaseerd was op angst, tegenwoordig kies ik voor vertrouwen in mezelf en in mijn omgeving.

“We zien je minder”

Ook dat is waar, ik kies vaker voor mezelf omdat ik dat nodig heb om te verwerken en tot rust te komen.

“Je bent precies een ander mens”

Uhu, ik groei, laat los en luister naar mijn hart.

 

Metamorfose

De oorzaak van de grote transformatie die ik de voorbije jaren heb meegemaakt is terug te brengen naar 1 impactvolle gebeurtenis. Ik zie die gebeurtenis als een kantelmoment in mijn leven, al gingen er ook al wat kleinere veranderingen aan vooraf.

De bijna dood ervaring heeft er voor gezorgd dat ik het leven even in zijn puurste vorm heb ontmoet, dat heeft zo een grote voetafdruk nagelaten en heeft mijn leven in een totaal ander daglicht geplaatst. Het leven, op dat moment, was niet meer of minder dan het geven en ontvangen van liefde. Alles waarvan ik dacht dat het van belang was verdween als sneeuw voor de zon. Waar maakte ik mij in hemelsnaam druk over? ‘Helaas’ kent het aardse leven ook uitdagingen die in de ‘hemelse sferen’ niet te bespeuren zijn. Gelukkig is het relativeringsvermogen dat daaruit is voortgevloeid nog steeds aanwezig en ben ik heel dankbaar voor die herinnering van mijn puurste zijn. En net daar zit volgens mij de uitdaging. Hoe kan je de pure vorm van het leven ook beleven in combinatie met de aardse beslommeringen? Een paar handige tips hierover komen in dit artikel later aan bod!

Iets over mijn pad dat ik tot nu toe heb bewandel

Als ik kijk naar de persoon die ik 5 jaar geleden was ben ik nu een ander mens. Al is er iets aanwezig dat er altijd al was. Ik kan het mij al herinneren vanaf ik als kleine kleuter in de kleuterklas rondliep. Of als ik fietste bij bomma, in het gras lag te kijken naar de wolken, in de klas de regendruppels op het raam observeerde, aan tafel zat met mijn familie. Er was altijd wel ergens die aanwezigheid, een onveranderlijke aanwezigheid die met me mee liep. Klinkt een beetje freaky, maar toch denk ik dat die aanwezigheid is wie ik in essentie ben. Bewustzijn.

En met dat bewustzijn kunnen we het leven uitfilteren en alles dat wat we niet zijn loslaten of laten gebeuren zonder dat we ons eraan hechten. Dat is denk ik een mooie beschrijving van wat het betekent als je je op het pad van bewustzijn bevindt. Het cultiveren van de waarnemer in ons zodat bewustzijn een belangrijke rol krijgt in je leven en dan niet vanuit de overtuiging om belangrijk te willen zijn, eerder vanuit een natuurlijke call van binnenuit.

Loslaten

Het loslaten van iemand die je dacht dat je was valt niet altijd mee. Soms mis ik stukjes van mezelf en daar kijk ik dan naar met zachtheid. Als ze niet meer resoneren, dan kan ik niet anders dan ze loslaten. Soms blijf je voor een langere periode hardnekkig vasthouden aan ingesleten overlevingsmechanisme die zo eigen geworden zijn aan wie je denkt dat je bent, dat het voelt alsof je een klein beetje sterft als je zo een mechanisme loslaat. Kwetsbaarheid voelt niet altijd aangenaam, in tegendeel zelfs.

Door het beoefenen van bewustzijn is er intern zoveel verandert dat het haast onmogelijk lijkt daar iets over te schrijven. De kleine verschuivingen die hebben plaatsgevonden hebben geleid tot wie ik nu ben. Het lijken allemaal betekenisloze veranderingen maar het zijn kleine puzzelstukjes die wel degelijk impact hebben. Ik denk dat de puzzel nooit klaar is en het leven je steeds weer uitbreidingen aanbiedt om een nieuw stukje landschap van de puzzel te ontdekken. De verschuivingen zijn vooral inzichten die door het beoefenen van bewustzijn en goede zelfzorg ‘als vanzelf’ tot me komen.

Ook heb ik geleerd dat elk pad uniek is, iedereen heeft zijn of haar eigen weg te gaan en gaat ook op eigen tempo. Toch zijn er dingen die voor iedereen kunnen gelden als je aan je bewustzijn wil werken.

Tips

  • Schoon eten en drinken is van levensbelang, in een gezond lichaam kan een gezonde geest huizen
  • Kan jij in alle eerlijkheid kijken naar jezelf? En ken jij jouw hartverlangens? De doelen die jij hier wil bereiken vanuit jouw ziel?
  • Verstil, meermaals per dag! Doe even 2 minuten, of langer, niets anders dan voelen, merk je lichaam op en luister naar je ademhaling, verander er niets aan. Zo werk je aan lichaamsbewustzijn. Dit kan na verloop van tijd een sterk anker worden!
  • Ken jij jouw waarden? Wat leeft er in je hart? Naast het beoefenen van bewustzijn is het kennen van je waarden een noodzaak als jij op zoek bent naar een rijk leven.
  • Ik denk dat je gedachten en emoties in een ander perspectief kunnen plaatsten 1 van de belangrijkste stappen is richting een nieuw bewustzijn. Je bent niet je gedachten of emoties, je hebt ze wel. Die verandering is heel groots. Hierdoor verruim je je bewustzijn en rijst er bijna automatische de volgende vraag naar de oppervlakte. Wie ben ik dan wél?!

 

Ik hoop je met deze nieuwe blogpost te inspireren om het pad van bewustzijn te bewandelen. Het is geen makkelijke weg maar voor sommige is er geen ontkomen aan. Als dat is wat je hartsverlangen is, dan is dat wat je doet.

Als je iemand nodig hebt die een stukje met je mee wandelt dan kan ik die persoon zijn voor je. Je hoeft het niet alleen te doen, nergens voor nodig. Samen sta je sterker!

Kennis maken? Neem contact op | Kath-Walk

praktijk

 3680 Maaseik

$

contact

Telefoon: 0456 30 83 84

E-mail: info@kath-walk.com