Keuzes maken 

2 november 2022 

Keuzes maken toen ik 11 was

Mijn plekje in de eetzaal was voorbehouden bij de leraar die toezicht had tijdens de middagpauze. Er werd niet gepraat en na het eten mocht je een boek lezen. Dat niet praten was voor mij best een uitdaging, samen eten was toch iets leuks? Vandaar mijn vaste plek aan de tafel van de leraar. Deze leraar, er is geen mens die zijn appel met meer precisie schilt dan deze, vertelde me eens met een nogal strenge ietwat christelijke houding, dat kiezen verliezen is. Daar was mijn, toen al, vurige hart het zeker niet mee eens. Misschien is het aangeboren, wie zal het zeggen, maar mijn aandacht ging, toen al, naar wat je wél won! Kiezen was toch winnen?! Want je kiest VOOR iets. Dat wat je achterlaat daar had mijn kinderlijke hart nog niet zo een last van. Mijn tegenwoordige hart ziet nu de 2 kanten, je kiest voor iets EN je laat iets achter. Tot dusver de theorie die ik meekreeg als het over kiezen gaat.  

Ondertussen 22 jaren verder

Als je jouw leven bewust vormgeeft dan kom je voor keuzes te staan dat is onvermijdelijk. Je kan ook kiezen om door het leven te rollen. Dat hoor je wel eens, ik ben er ingerold.

Wat is dat dan een keuze maken, of eerder wat bedoel ik niet? Keuzes maak je voorafgaand aan een nieuwe of terugkerende situatie. Als je reflecteert over gedane beslissingen kijk je vanuit een ander perspectief ernaar, dat even ter verheldering want soms hoor je mensen zeggen ja maar het is toch goed afgelopen, ik heb dus wel goed gekozen. Een keuze maken is iets anders dan achteraf vrede hebben met hoe je ergens bent ingerold.

Wat is het dan wel? Het is een actief mentaal proces, je moet er zelf voor nadenken. De overwegingen die voorafgaan aan het maken van een keuze vragen denkvermogen en kosten energie. De vele elementen die mee doen kan je eerst los van elkaar bekijken, daarna kan je de losse elementen weven tot een geheel om zo tot een goede weloverwogen keuze te komen.

Het hoofd denkt zo en het hart voelt zo

In mij leefde een overtuiging dat keuzes gemaakt door het hoofd, saaie en burgerlijke keuzes zijn. Keuzes die gemaakt worden door het hart zijn avontuurlijk en passievol. Op  mijn weg in volwassenheid en een steeds complexer wordend leven met meer verantwoordelijkheden en mensen die deel uit maken van het leven, zijn keuzes gemaakt uit het hoofd niet perse verkeerd. Om niet volledig passieloos en rationeel door het leven te gaan kan je het vuur van je hart nog steeds voelen en voeden maar misschien verschuift het naar een ander levensgebied? Of misschien maak je doordachte keuzes en beleef je de keuzes met je hart? Dat klinkt ook wel goed, toch?

De moeilijkheid van het maken van een keuze is ‘het niet weten’

Je wilt iets, maar je weet niet hoe het gaat zijn, hoe je het gaat ervaren. De angst voor het onbekende kan je er van weerhouden om keuzes te maken. Uitstelgedrag komt dan ook geregeld voor. Herkenbaar? Vanbinnen voel je dat je vooruit wil maar het niet weten van hoe het gaat uitpakken houd je tegen om een stap te zetten in een nieuwe richting. Het is een kunst om contact te maken met een diep gevoel van innerlijk weten dat ook wel dicht aanleunt bij voelen. Niet voelen op een manier zoals emoties dat met je doen, maar voelen vanuit een weten. Ja of nee? Doen of niet doen? Is dat intuïtie?

Intuïtie kan een goede raadgever zijn in het maken van een beslissing. Maar ook daar zit een valkuil, vroeger had mijn intuïtie meer weg van een door angst gevoede innerlijk stem. Maar intuïtie  is niet de angst in jou, dat heb ik ontdekt. Voor mij voelt intuïtie als een gegronde aanwezig kracht waar ik beroep op kan doen als ik dat nodig acht. Het is een vorm van wijsheid die met woorden alleen maar  ontkracht wordt. Je moet er eerst heel erg stil voor worden zodat je de fluisteringen kan horen.  

De evolutie van keuzes

Het is gek te zien dat je verandert in de keuzes die je maakt. Verschillende fases in je leven vragen om verschillende soorten van keuzes. Nooit had ik gedacht dat ik op zoek zou gaan naar financiële stabiliteit, dat leeft niet zo in mijn hart. Ondertussen kom ik erachter dat financiële stabiliteit veel mogelijkheden biedt en ook nodig is. Dus ik laat een stukje hart achter om de brug naar het hoofd te maken. Een ander voorbeeld is dat ik nu sommige keuzes van mijn ouders beter begrijp, omdat mijn hoofd nu ook mee doet in het maken van beslissingen.

Waarom is het belangrijk?

Ik denk dat goede keuzes een mix zijn van hartsverlangens  en rationele overwegingen. Dat het loslaten van oude ideeën het moeilijkst is en dat intuïtie een goede raadgever kan zijn. Ook het lange en korte termijn voordeel zijn goed om mee te nemen in een keuze. Sommige keuzes zijn in het nu prima, maar als je dan kijkt naar de langere termijn zit er weinig vooruitgang of andere positieve voordelen in.

Jouw leven is het resultaat van de keuzes die je hebt gemaakt, al rollend of al nadenkend. De grote uitdaging zit in het durven andere keuzes te maken die je ‘normaal gesproken’ zou maken. En dat gebeurt uit je comfort-zone en misschien neem je wel risico’s met een bang EN moedig hart. Balanceert daartussen ook  niet de magie van het leven?

Dus, wat zijn de ingrediënten van een goede keuze volgens mij? Een mooie blend zou zijn, iets tussen de onbevreesde en enthousiaste spirit van een kind gecombineerd met de wijsheid van een grootmoeder en de daadkracht van een ondernemend, sterke vrouw! 3 op 1 rij dat zit wel goed. Zitten al deze elementen in jouw keuze? Dan zou het wel eens een interessante keuze kunnen worden. GO for it!

Sta jij voor een tweesprong in je leven en kan je hulp gebruiken bij het maken van nieuwe keuzes, bij het vormgeven van een nieuw hoofdstuk? Ik ben graag je klankbord en samen zoeken we naar de juiste tekst voor jouw nieuwe hoofdstuk ! 

Kennis maken? Neem contact op | Kath-Walk

praktijk

 3680 Maaseik

$

contact

Telefoon: 0456 30 83 84

E-mail: info@kath-walk.com