De vier kamers van je hart

1 April 2022

Zijn de kamers in je hart open of gesloten?

 

Zelfstudie is een van mijn grote bezigheden en zo ben ik tot dit schrijven gekomen. Door middel van meditatie, reflectie en ervaring kom ik tot deze voor mij waardevolle informatie. Iedereen is uniek, nog unieker dan je durft geloven. Maar ook is er iets dat ons alle verbindt, het mens zijn. Daar kan je van een gemeenschappelijk iets uit gaan en zijn er dingen die voor iedereen kunnen gelden. Dat iets en die dingen? Klinkt nogal vaag. Ik zal hier wat concreter proberen neer schrijven wat ik bedoel, zodat ook jullie gebruik kunnen maken van de voor mij, waardevolle informatie! Klaar om je hart te openen?

 

Zelfliefde

De eerste kamer van je hart. Het is een hip woord geworden tegenwoordig. Hoe doe je dat dan he?!  Als je naast de materiele traktaties, die overigens soms ook gewoon heel erg leuk zijn, opzoek bent naar wat verdieping dan ga je voorbij aan het ietwat uitgeholde begrip waar marketing gretig gebruikt van maakt. De versie van zelfliefde die ik hier wil omschrijven gaat over je innerlijke wereld. Hoe praat je met en tegen jezelf? Kan je jezelf geruststellend en liefdevol toespreken of ben je onafgebroken op bootcamp waarin dat je van alles moet en waar dat niets echt goed genoeg is? Hoe voed jij je lichaam? Geef je jezelf gezonde voeding of stop je jezelf vol met rommel onder het mom van een kleine traktatie van elke dag?  Kan je houden van je lichaam? Kan je de minder fijne aspecten van je persoonlijkheid omarmen? Kan je jezelf vergeven voor de dingen die je niet of wel deed? Kortom, mag jij er zijn in licht EN duisternis? Als deze kamer van je hart gesloten is zal je destructief en negatief gedrag in jezelf opmerken. Dit spiegelt zich vaak in hoe jij naar mensen en situaties in je omgeving kijkt, het onderzoeken waard.

 

‘A man sees in the world what he carries in his heart’

(Johann Wolfgang von Goethe)

 

Bewustzijn

Het is een ruim begrip, het heeft te maken met het opmerken van je eigen processen en die van je omgeving. Kan je waarnemen wat je denkt en ook voelt? Best creepy als je pas leert kennismaken met de waarnemer in jou. Het lijkt alsof er een andere ‘persoon’ is bijgekomen. Hey, hallo ik ben Bewustzijn en wie ben jij? Euhm, hallo ik ben de Stem in mijn hoofd. Het kan zijn dat die stem weerstand ervaart bij deze kennismaking omdat het lange tijd alleen op zijn of haar troon zat en je leven HOOFDzakelijk regeerde. En dan nu moet je die troon delen? Irritant. Een goede manier om dat bewustzijn te trainen is door middel van meditatie en mindfulness. Kan je dingen uit je omgeving opmerken of zit de stem in je hoofd aan het stuur? Kan je ‘kijken’ naar je gedachten zonder dat je erop reageert? Kan je afstand nemen van de stem in je hoofd en aanwezig zijn in je bewustzijn? Het is een proces dat geduld en oefening kan gebruiken.

Waarom is dit zo belangrijk? Als je geïdentificeerd bent met de stem in je hoofd krijgt deze tweede kamer van je hart geen ruimte. Dan is deze kamer op slot, het leven komt dan over als iets dat je overkomt. Dat kan verklaard worden doordat de stem in je hoofd heel druk is waardoor je niet helder kunt waarnemen wat je echt wilt en dan plots?! Heb je wat je niet wil en dan overkomt het leven je. Door het oefenen van bewustzijn creëer je ruimte en in die ruimte kunnen zeer mooie dingen ontstaan. Het opent weer een deur in een kamer van je hart.

 

‘The conscious mind doesn’t need the thinking mind, the thinking mind needs the conscious mind’

Eckhart Tolle.

 

Innerlijke rust

Een van de mooiste kamers van het hart vind ik persoonlijk. Misschien heb ik er nog maar een klein hoekje van ingericht, maar zelfs dat is de moeite waard. Als je door het inzetten van zelfliefde en bewustzijn, de andere 2 kamers van je hart, kan opruimen wat er in de weg zit om door deze deur te stappen dan heb je heel wat! Ik geloof dat innerlijke rust, kalmte, vrede noem het zoals je het wil het startpunt is van alles. Het is een plek waar je altijd naar terug kan, ook als het stormt. Dingen die in de weg kunnen zitten zijn bijvoorbeeld onverwerkte trauma’s, groot of klein. Een toxische omgeving kan ook een obstakel zijn om innerlijke rust te beoefenen, laat dit geen reden zijn om te beslissen dat innerlijke rust voor jou niet mogelijk is. Gevoelens van spijt, schuld en schaamte kunnen ook in de weg zitten van innerlijke rust. Al die elementen kunnen onrust veroorzaken. Het vraagt om moed om aan te kijken wat er zich binnen in jou afspeelt, om door deze deur te stappen van de derde kamer van het hart. Durf jij het aan? Oefen nu, begin met dit moment. Richt je blik naar binnen en voel wat er daar aanwezig is. Kan je het waarnemen? Mag het er zijn?

‘The cure for pain is in the pain’

Rumi

 

Richting

Als je regelmatig verblijft in de 3 kamers van het hart gaan er dingen in je wakker worden. Vanuit de waarden die zich daar aan je laten zien kan je een richting gaan bepalen. Een van de leukste dingen denk ik. De vierde kamer van het hart is een kamer van enthousiasme van actie en toewijding. Je bundelt al de verzamelde informatie die je uit de vorige kamers gehaald hebt, dat kan ook betekenen dat je veel oude informatie loslaat. Je geeft dan stilaan of in volle vaart vorm aan je nieuwe doelen. Ik denk dat het belangrijk is dat je in al de vier kamers regelmatig verblijft zodat er een evenwichtig proces ontstaat tussen zelfliefde, bewustzijn, innerlijke rust en richting. Elke kamer is even belangrijk.

Het woord enthousiasme stamt af van het Griekse ‘en theo’ dat betekent ‘God in zich hebbend’ of ‘een innerlijk God’. Misschien is het dat wel waar ik je mee wil inspireren door het schrijven van deze tekst. Als je de kamers van je hart leert kennen en ze ook daadwerkelijk gaat bewonen maak je kennis met je innerlijke god. Je hart is een krachtig kompas, leer er naar luisteren. Je kan veel meer dan je denkt.

 

‘Hush your mind and come home’

Kathleen Van Elssen

 

Als jij begeleiding kan gebruiken bij het verkennen, verbouwen, opnieuw inrichten van de kamers van jouw hart? Dan help ik je daar graag bij!

 

praktijk

 3680 Maaseik

$

contact

Telefoon: 0456 30 83 84

E-mail: info@kath-walk.com