Begrenzing, hoe doe je dat?

7-6-2021

Begrenzing is voor iemand die leeft met een open hart en geest nog wel eens een uitdaging, hoe doe je dat?

 

De rollen die gespeeld worden betekenen vaak niets voor een heart-centered persoon. ‘’Want ik ben toch gewoon mezelf?!’’. Een gevoelsmens is nu eenmaal niet zo veel bezig met bepaalde etiketten of sociale verwachtingspatronen. Of misschien net heel erg, om niemand teleur te stellen. Het ultieme droomscenario zou zijn dat we met zijn alle wat meer heart-centered zouden leven! Totdat dat een feit is zijn sommige handvaten handig.

Hier volgen 5 Survival tips om staande te blijven in een mind-centered samenleving wat betreft relaties met anderen en jezelf.

 

Tip 1

Om verwarring te voorkomen is het fijn om in sommige situaties even te schakelen naar de rol die je op dat moment invult, ook al zegt die rol je eigenlijk niet zo veel. Om duidelijkheid te scheppen is het fijn die rol helder voor te stellen. Voorbeelden van zulke rollen kunnen zijn; huurder/verhuurder, collega’s, werknemer/baas, klant/ winkelbediende…

Tip 2

Als je dan in een situatie komt waarin gevoelens of gedachten de boel even platgooien kan dat een houvast zijn. Door te schakelen naar die rol lijkt het misschien alsof je jezelf ontrouw bent, dat kan. Je zou het ook kunnen zien als een functionele techniek die jezelf aanleert om afstand en begrenzing te integreren in je leven. Op de achtergrond ben en blijf je gewoon jezelf, die laag is nog steeds aanwezig.

Tip 3

Als je gaat kijken naar relaties die dichterbij komen en er daar een veilige sfeer heerst kan je daar al de rollen achter je laten. Jezelf zijn. Voorbeelden van zulke relaties kunnen zijn; partner, zus, broer, mama, papa, vriendin, vriend… Voor     mij voelt het als een opluchting om te weten dat sommige rollen gewoon handig zijn en dat dat niet betekent dat ik niet trouw ben aan mezelf. Mijn authentieke zelf zijn in combinatie met bepaalde sociale rollen kunnen invullen helpt mij om evenwicht te creëren in mijn leven en dat voelt goed!

Tip 4

Als ik dan soms opmerk dat ik mezelf wat kwijt ben is het mogelijk dat ik teveel aandacht aan die rollen heb gegeven, ik word me daar bewust van en neem wat tijd om weer tot mezelf te komen door af te schakelen en naar de Zijn-modus te gaan. Daar moet ik niets doen, daar ben ik gewoon.

Tip 5

Andersom kan ook, te diep in het Zijn duiken. Als dat zich voor doet dan zwem ik weer naar boven en maak ik weer contact met de oppervlakte. Evenwicht is een altijd durend proces, het is altijd in beweging en de sleutel is bewustzijn. Op tijd en stond inchecken met je hart is een tool die je altijd en overal kan helpen.

Wil jij dat leren?  Hopelijk zijn deze tips een fijne start ook help ik je daar graag bij! 

praktijk

 3680 Maaseik

$

contact

Telefoon: 0456 30 83 84

E-mail: info@kath-walk.com